BC Cross Smash - 1970
De snelste racketsport!

Werkendamse Badmintonclub weer in de lift
Gepubliceerd: 1 mei 2017 (Auteur Tom Oostra, foto Teus Admiraal)

SLEEUWIJK/WERKENDAM • Met een groot regiotoernooi wil Richard Verschuren Altena warm laten draaien voor de badmintonsport. Achter het huis van Richard Verschuren zijn zijn kinderen druk in de weer. Met een voetbal, maar ook met een racket en een shuttle, want ondanks het druilerige weer kan er deze morgen prima gebadmintond worden. Het was dan ook Verschurens zoon die hem vorig jaar vroeg voor een terugkeer bij Cross Smash, de badmintonclub in Werkendam. "En als je zoon het vraagt kun je niet weigeren, hè", zegt de Sleeuwijker lachend.

Zo'n tien jaar geleden had hij ook al trainingen verzorgd in Werkendam. Vervolgens zwierf Verschuren voor zijn werk de wereld over. "Toen ik Cross Smash verliet had de club zo'n 130 leden, dat waren er toen ik terug kwam nog maar 65", vertelt hij. Een deel van de zaalhuur van sporthal De Crosser was weggegeven en de Werkendammers moesten voor competitiewedstrijden - op maandagavond nota bene - uitwijken naar Dussen.

Professioneler
Verschuren, die inmiddels voorzitter is van Cross Smash, pakte dat dalende ledenaantal direct aan. "Het gaat nu wat professioneler binnen onze vereniging", vertelt hij. "We hebben jeugdleden gevraagd om hulptrainer te zijn voor de allerkleinste badmintonners, we hebben zelf rackets ingekocht zodat iedere beginneling sowieso mee kan spelen en we regelen bijvoorbeeld ook dat kinderen via het Jeugdsportfonds kunnen sporten. Daar hebben ouders verder geen omkijken naar."
Ook wedstrijdtechnisch is een en ander verbeterd. Voor de opstapcompetitie hoeven geen lange afstanden meer gereden geworden en door het toekennen van speciale diploma's worden jonge leden constant uitgedaagd om zich te verbeteren. Middels ouder-kindtoernooien wordt bovendien de betrokkenheid van de vaders en moeders vergroot. Het resultaat is dat Cross Smash het afgelopen half jaar dankzij voornamelijk nieuwe jeugdleden naar bijna 100 leden is gegroeid.

Altena-toernooi
Een toernooi, dat Cross Smash samen met ABC Almkerk en Badmintonclub Aalburg op zaterdag 3 juni organiseert, moet nóg meer inwoners van Altena enthousiasmeren. "We willen de sport in de volle breedte laten zien", zegt Verschuren. "We zijn er voor de recreanten, maar ook voor de topspelers die door de jaren heen elders zijn gaan spelen. Ik hoop dat er oud-leden zijn die bijvoorbeeld de rol van trainer op zich willen nemen bij Cross Smash."

Het Altena-toernooi kent al meer dan 50 deelnemers, maar iedereen die lid is van een van de drie verenigingen, in het Land van Heusden en Altena woont of geboren is kan zich nog tot en met 24 mei inschrijven via toernooi.nl, via de toernooicommissie of door een mailtje te sturen naar bkga@bccrosssmash.nl. "Iedereen kan meedoen", benadrukt Verschuren.