BC Cross Smash - 1970
De snelste racketsport!

Vakantietraining met Lin Dan
Gepubliceerd: 28 februari 2017

De voorjaarsvakantie is in volle gang; sommigen zijn op wintersport, anderen 'genieten' van het Nederlandse weer. Het weer nodigt echter niet uit om buiten aan de conditie te werken, dus hebben twee jeugdleden gevraagd hoe zij dan kunnen trainen voor het Jeugd Introducé Toernooi. Gelukkig biedt de iPad, tablet of computer uitkomst! Op YouTube staan heel veel fragmenten van badmintontoppers in actie. Graag stellen wij de 'Greatest Of All Time', Lin Dan, aan u voor.

Lin Dan is een linkshandige Chinees badmintonner, geboren op 14 oktober 1983. Hij won voor het eerst een World Grand Prix-wedstrijd in 2002, de Noonnoppi Korea Open. In de jaren daarop volgden meer dan 26 daaropvolgende Grand Prix-titels, waaronder zes keer die op de All England Open (het Wimbledon van het badminton). In 2004 haalde Lin voor het eerst de eerste plaats op de wereldranglijst. Hij won in 2006, 2007, 2009, 2011 , 2012 en 2013 de officiële wereldtitel in het herenenkelspel. Daarnaast won hij goud op de Olympische Zomerspelen 2008, door in de finale de Maleisiër Lee Chong Wei met 21-12 en 21-8 te verslaan, en op die van 2012, door Wei met 15-21, 21-10, 21-19 te verslaan.

Na het behalen van zijn eerste tweede Olympische gouden medailles, speelde Lin Dan geen officiële wedstrijden meer. Op zijn rentree tijdens de Wereldkampioenschappen 2013, versloeg hij in de finale de nummer 1 op de wereldranglijst, Lee Chong Wei, met 21-16, 13-21, 21-17. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 werd hij in de halve finale uitgeschakeld. Overigens is Lin Dan linkshandig en is getrouwd met Xie Xingfang, een Chinese badmintonspeelster die net als Lin meerdere wereldtitels won.

Zouden wij ooit kunnen badmintonnen als Lin Dan? Waarschijnlijk niet. Zijn talent is te vergelijken met het talent van Roger Federer (tennis), Michael Jordan (basketbal), Usain Bolt (atletiek) en Lionel Messi (voetbal), dus de kans is klein dat wij dat hebben. Toch kunnen we veel van hem leren! Op de eerste plaats is hij lichamelijk enorm fit, kijk maar eens naar de foto's hieronder. Hierdoor lijkt de badmintonbaan voor hem net een kleine trampoline. Daarnaast heeft hij vele, vele, vele uren getraind aan het perfectioneren van zijn unieke - zeker niet standaard - slag-, loop- en duiktechniek. Tenslotte laat hij iedere wedstrijd weer zien dat zelfs duiken naar een shuttle niet betekent dat je de rally verliest. Dus wil je in deze vakantie wat leren over badminton, kijk even naar het ingevoegde YouTube filmpje!